Viticultura și vinificația

Pe planul intregii tari s-au delimitat anumite zone destinate viticulturii, printe care zona Panciului, din care face parte podgoria Străoanelor. In fiecare zona s-au aclimatizat anumite soiuri, care imprima un specific local vinurilor produse.

Soiurile de vita de vie din podgoria Straoanelor se pot grupa dupa mai multe criterii:

După calitate:

  • vita nobila;
  • hibrizi;
  • producatori directi;

După culoarea strugurilor:

  • albi;
  • negrii sau rosii;

După utilizare: pentru vinificatie sau pentru consum;

După origine: autohtone sau importate.

Soiuri de vita nobila:

A.indigene:

  • – Galbena de Odobesti;
  • – Plavaia;
  • – Feteasca alba si neagra;
  • – Babeasca neagra sau Cracana;
  • – Francusa sau Mustoasa;
  • – Regina viilor;
  • – Coarna alba sau coarna neagra;
  • – Tamaioasa Romaneasca;

B.Importate:

  • – Cabernet-Sauvignon;
  • – Aligote;
  • – Riessling Italian;
  • – Alicante-Buschet;
  • – Chasselas d’ore;
  • – Pinot gris;
  • – Merlot;
  • – Muscat Otonel;
  • – Muscat Perla de Csalba;
  • – Muscat Hamburg.

C.Hibrizi, producatori directi.

  • – Fraga Alba (Noah);
  • – Fraga Neagra (Othello);
  • – Delavare cu pielita roza;
  • – Capsunica (Izabella);
  • – Tiras;
  • – Zaibar;
  • – Negru Moale.